Otkrijte tajnu savršenog Wagyu mesa

Tajna savršene japanske govedine 

Wagyu je goveđe meso vrhunskog kvaliteta, cenjeno širom sveta zbog svoje izuzetne sočnosti, bogatog ukusa i meke teksture. Ovaj poseban specijalitet potiče iz Japana, ali je danas dostupan u prestižnim restoranima širom sveta. 

Reč “Wagyu” doslovno znači “japanska krava” od “wa” što znači “japanski” i “gyu” što znači “krava”. Wagyu goveda su poznata po svojoj genetskoj predispoziciji za proizvodnju mesa sa visokim nivoom intramuskularne masti, koja se naziva mramoriranje i doprinosi sočnosti, mekoći i bogatom ukusu mesa. Ovo ekskluzivno jelo izuzetnog kvaliteta se nalazi isključivo na menijima najluksuznijih restorana sveta.

 

Wagyu goveda se odgajaju u posebnim uslovima

Wagyu goveda su poznata po posebnom načinu uzgoja. Hrane se visokokvalitetnom hranom, uzgoj je rigorozan i zahteva puno pažnje, što opravdava i visoku cenu mesa. Odgajanje Wagyu goveda podrazumeva stroge standarde hranjenja bez upotrebe hormona i antibiotika, ali i humane uslove života životinje.

Pored posebne ishrane, vrši se i selektivno uzgajanje goveda, favorizuju se najbolja goveda, kako bi se dobilo najprefinjenije meso vrhunskog kvaliteta. Sve skupa doprinosi tome da je Wagyu postao najviši standard u kvalitetu goveđeg mesa. 

 

Kako je Wagyu postao najcenjeniji biftek širom sveta?

Wagyu su prvobitno tretirane kao radne životinje za vuču teških tereta. Konzumacija goveđeg mesa u Japanu je bila retka zbog budističkih verovanja, pa je uzgoj bio fokusiran isključivo za potrebe poljoprivrede. Kasnije su  japanski stočari prepoznali potencijal mesa i počeli su da ga uzgajaju za prehrambene svrhe. Postoji nekoliko različitih vrsta Wagyu mesa, a to su Kuroge Washu (crna vrsta), Akage Washu (crvena vrsta), i Shiroge Washu (bela vrsta). Kuroge Washu je najpoznatiji i najcenjeniji zbog izuzetnog kvaliteta.

Wagyu meso je postalo globalni fenomen, vremenom se njegova upotreba proširila izvan Japana i osvojila ljubitelje mesa širom sveta. Restorani u svetskim metropolama nude raznovrsne Wagyu specijalitete, često uparene s vrhunskim vinima i luksuznim prilozima kako bi se dodatno istakao prefinjen ukus mesa. Wagyu se čak koristi i u gurmanskim burgerima, tacosima, pa čak i sushi rolnicama.  

 

Wagyu je ukusno, ali i zdravo meso

Jedna od najvažnijih karakteristika Wagyu mesa je mramoriranje (granulacija, tj. prošaranost masnoćom) koja doprinosi njegovom bogatom ukusu i teksturi. Mramoriranje se u Japanu ocenjuje oznakama od A1 do A5. Što je više prošarano masnoćom veći oznaku ima (npr. A5 je najveća oznaka kod japanskih mesa), dok se u ostatku sveta ocenjuje na skali od 1 do 12, pri čemu se najkvalitetnije Wagyu meso obično ocenjuje sa 8 ili više.
Zahvaljujući visokom sadržaju masti, Wagyu meso nije suvo, izuzetno je meko i ima bogat, maslačasti ukus, pa je idealan za pripremu prefinjenog bifteka.

Wagyu meso sadrži značajne količine masti, ali su one pretežno mononezasićene i polinezasićene i imaju zdrava svojstva u poređenju sa zasićenim mastima. Zbog toga je Wagy zdrav izbor u poređenju sa nekim drugim vrstama crvenog mesa. Masti Wagyu-ja su zdrave za srce, pomažu u smanjenju lošeg holesterola što doprinosi boljoj kardiovaskularnoj funkciji. 

Pored toga, Wagyu meso je bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje imaju protivupalna svojstva u telu i održavanju zdravlje mozga. Stoga je Wagyu meso svakoako zdrav izbor za ljubitelje crvenog mesa koji ne žele da prave kompromise između ukusa i zdrave hrane.

 

Kako se priprema Wagyu meso?

Najpopularniji način pripreme Wagyu mesa je na visokoj temperaturi kako bi se postigla savršena karamelizacija i hrskava korica dok unutrašnjost zadržava mekoću i sočnost kako bi se istakao prirodan ukus mesa.

U Japanu se Wagyu meso koristi i u sushi i sashimi jelima. Njegov bogat ukus i mekoća čine ga idealnim za konzumaciju u sirovom obliku, jer će se tada njegov prefinjeni ukus najbolje osetiti. 

Koristi se i u mnogim drugim specijalitetima. Na primer, u Japanu se Wagyu meso koristi u sukiyaki i shabu-shabu jelima, tanke trake mesa se kuvaju u vrućem loncu sa povrćem i umacima. U ovim jelima se Wagyu kuva kratko, pa se zadržava njegova prirodna sočnost i bogat ukus. 

Uz Wagyu meso se služe blagi prilozi koji neće prekriti njegovu delikatnost, recimo pečeni ili bareni krompir. Bilo da se radi o klasičnim pečenim krompirima, pireu s maslacem ili delikatnim gratiniranim krompirima, ovaj prilog je idealan zato što upija bogat ukus Wagyu mesa.

Špargla, tikvice, šargarepe, lagano začinjeno povrće na žaru se takođe često serviraju uz meso, pružaju kontrast u teksturi i imaju osvežavajući efekat. Kao prilog može da se posluži i cvekla, šargarepa ili paškanat glaziran u maslacu ili medu koji daje slatkastu notu.

Kremaste pečurke, poput shiitake ili portobello se takođe služe uz Wagyu, preporučuje se da budu pripremljene na maslacu sa belim lukom ili sa sojinim sosom. Od salata se služe lagane salate od rukole, spanaća ili mešanog lisnatog povrća s jednostavnim prelivom od limuna i maslinovog ulja.

 

Koja je tajna savršenog wagyu mesa?

Odgovor na ovo pitanje leži u iskustvu kuvara koji priprema jelo. Neophodno je svakom komadu mesa pristupiti sa izuzetnom pažnjom, koristeći tehnike koje će čuvati  sofisticirani ukus mesa. Najbolje je odlučiti se za posetu ekskluzivnom restoranu specijalizovanom za azijska jela, a koji priprema ovu vrstu govedine. 

Wagyu meso je ekskluzivno jelo visokog kvaliteta koji opravdava njegovu visoku cenu. Cena Wagyu mesa varira u zavisnosti od kvaliteta, mramoriranja i porekla. Iako je danas dostupan širom sveta, zbog visokih standarda uzgoja i ograničene ponude, Wagyu ostaje luksuzan obrok koji je rezervisan za posebne prilike.

Wagyu govedina nije samo obrok, već i gastronomsko iskustvo. Zbog posvećenosti tokom čitavog uzgoja preko stručne pripreme, Wagyu meso predstavlja vrhunski izbor za sve ljubitelje najfinijeg goveđeg mesa..